Meixner napok

A Meixner Pedagógiai Egyesület Meixner napok címmel területi és iskolai szakmai rendezvények szervezésére és lebonyolítására biztatja a módszertan felhasználóit. Ezek céljai: Az első ilyen alkalmat még a tanév elejére kellene időzíteni. Ennek célja a környékbeli Meixner-módszerrel tanítók kapcsolatfelvétele. A másodikat a tankönyvválasztáshoz kellene időzíteni, főként az érdeklődő kollégák tájékoztatása céljából. A harmadikkal a szülőket szeretnénk aktívan tájékoztatni hogyan, és mire jutott a gyerekük a tanév során.

Őszi Meixner nap

Ez egy olyan bemutató órával összekötött konzultációs alkalom lehetne, amire az azonos osztályfokon, azonos tankönyvekkel tanítókat hívjuk össze. Az egybegyűltek a tapasztalatok alapján az éves munkára készülhetnek fel. Elindulhat, megalapozódhat közöttük egy évközi szakmai együttműködés iskolai, térségi szinten. Ez megszervezhető ugyan bemutató órák nélkül, de azokkal nagyobb a vonzerő, és a konkrét tapasztalatok miatt a hatékonyság is. Az ilyen órákat érdemes délutánra időzíteni.

Téli Meixner nap

Kellene egy olyan alkalom is, amikor a Meixner-módszer iránt érdeklődőket, és a más módszerrel tanítókat hívjuk meg. Az érdeklődők tájékoztatása a módszertani tábor szélesítése miatt fontos kötelezettség. A más módszerrel, tankönyvekkel tanítók meghívására pedig azért lenne szükség, hogy kialakuljon végre a régóta hiányzó szakmai eszmecsere a módszertanok használói között. Tanulhassunk egymástól, és segítsük egymást azzal is, hogy a „szomszédban” esetlegesen látott hátrányokra is kölcsönösen felhívjuk egymás figyelmét. Egy ilyen konzultáció a következő tanévi tankönyvválasztáshoz is nagy segítség lehet. Az idei év erre akár az utolsó alkalom is lehet az első osztályokban, ha a tankönyvek számának tervezett csökkentése megvalósul. Most még tudunk „osztályképet” készíteni az egyes évfolyamokon.

Nyári Meixner nap

Azért nem tavaszi, mert ezt a tanév végére lenne érdemes időzíteni. A szülőket kellene ezen a napon behívni az osztályokba a magyar órákra. Nem háttérből figyelő vendégként, hanem aktív résztvevőként. Üljenek a gyerek mellé, próbálkozzanak ők is a feladatokkal, s közvetlenül tapasztalják meg, mennyit ügyesedett, és milyen jó dolga van gyermeküknek. Ahol ennek már van kialakult hagyománya, ott a fokozódó érdeklődés miatt csak több turnusban szervezhető ilyen óra. (8-10 szülőnél többet már nagyon nehéz így bevonni.) A szülők behívásának szerencsére már több helyen is van gyakorlata. Ezt ott csak szélesíteni kell ebben az interaktív irányban.

Kérjük a csatlakozókat, hogy értesítsenek minket, az érdeklődők pedig vegyék fel velünk a kapcsolatot! (egyesulet@meixnerped.hu)

A szervezéshez, és akár a lebonyolításhoz is minden rendelkezésünkre álló segítséget megadunk. Meghívás esetén az Egyesület igyekszik képviseltetni is magát a rendezvényeken.

Üdvözlettel:
Csorba József
elnök